Bölüm- 5
Derneğin Organları
Madde 11 - ) Derneğin aşağıdaki organları vardır. :
a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Yürütme Kurulu
d) Genel Sekreter
e) Yüksek Danışma Konseyi
f) Haysiyet Divanı
g) Denetleme Kurulu
Madde 12 - ) Genel Kurul :
Genel Kurul asli üyelerden kurulur, iki yılda bir Mart ayı içinde İstanbul'da Yönetim Kurulunca önceden ilan edilen ve üyelere tebliğ edilen yerde toplanır. Yönetim ve Denetleme Kurullarının gerekli gördüğü hallerde yahut dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır.
Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulunca çağrılır.
Denetleme Kurulunun talebi veya Dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine Yönetim Kurulu Genel Kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmaz ise, denetleme Kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli Sulh Hukuk Hakimi Dernek üyeleri arasında üç kişilik bir heyet, Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirilir.
Derneğe aidat borcu olan üyeler Genel Kurul toplantılarına katılamazlar ve oy kullanamazlar.
Madde 13 - ) Çağrı Usulü :
Yönetim Kurulu, Dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler en az onbeş gün önceden, günü,saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı yada elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır.
Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az altmış günden fazla olamaz.
Toplantı çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle ilk toplantı için yapılan çağrı usulune uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren engeç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Madde 14 - ) Toplantının Yeri :
Genel Kurul Toplantıları Dernek merkezinin bulunduğu İstanbul'dan başka bir yerde yapılamaz.
Madde 15 - ) Toplantının Yapılış Usulü ve Nisap
Genel Kurul, dernek tüzüğüne göre Yönetim Kurulunca düzenlenmiş listedeki üyelerin yarıdan bir fazlasının, tüzük değişikliği ve derneğin feshi halinde ise üçte ikisinin iştiraki ile toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı Derneğin Yönetim ve Denetleme Kurulları üye tam sayılarının iki katından az olamaz. Tüzükte aksine bir hüküm bulunmadıkça kararlar hazır bulunan üyelerin yarısından fazlasının oyları ile alınır.
Toplantı için yukarıda belirtilen yeter sayı sağlanmışsa, durum bir tutanakla tespit edilir. Ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.
Açılışı müteakip toplantıyı idare etmek üzere üyeler arasından bir başkan, bir başkan vekili ve yeteri kadar katip açık oy ile seçilir.
Toplantının yönetimi Genel Kurul Başkanına aittir. Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar.
Toplantı sonunda, bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kuruluna verilir. Genel Kurul Toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az 1/10(onda biri) tarafından görüşülmesi istenen hususların gündeme alınması zorunludur.
Madde 16 - ) Genel Kurulun görev ve yetkileri
Genel Kurul Derneğin en yüksek mercii ve karar organıdır.
Genel Kurul Görev ve Yetkileri:
Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır.
a)Dernek Organlarının seçilmesi
b)Dernek Tüzüğünün değiştirilmesi veya yorumlanması
c)Yönetim ve Denetleme Kurulları Raporlarının görüşülmesi, Yönetim ve Denetleme Kurullarının ibra edilmesi,
d)Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
e)Yönetim Kurulunca tespit edilen giriş aidatı ve yıllık aidat miktarlarının aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi, tespitlerinde uygulanacak esasların belirlenmesi,
f)Tahsiline imkan olmadığı yönetim kurulunca tespit edilen alacakların terkine karar verilmesi
g)Derneğe gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması, Dernek lehine mükellefiyet tesisi ve kaldırılması, kiralanması hususunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi,
i)Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki teşekküllere üye olarak katılması veyahut ayrılması hususunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi.
j)Derneğin feshedilmesi,
k)Üyelikten çıkarılmaya yapılan itirazların tetkik edilerek karara bağlanması
l)Mevzuatta ve dernek tüzüğünde Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi
m)Derneği federasyonda temsil edecek üyeleri seçmek
Madde 17 ) Oy kullanma ve karar alma usul ve şekilleri
Oylar gizli veya açık olarak belirlenir. Gizli oylar yönetim kurulu tarafından mühürlenmiş kağıtlar veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra mühürlenmiş veya içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.
Açık oylamada ise Genel Kurul Başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
Genel Kurul da kararlar salt çoğunlukla alınır.
Madde – 18 ) Yönetim Kurulu:
Yönetim Kurulu Genel Kurulun dernek asli üyeleri arasından iki yıl için gizli oyla seçeceği 5 asıl ve 5 yedek üyeden meydana gelir. Müddeti biten üyenin yeniden seçilmesi mümkündür. Genel Kurulca seçilen Yönetim Kurulu ilk toplantısında kendi arasında görev bölümü yaparak bir başkan, başkan vekili, bir raportör, bir muhasip seçer. Yönetim Kurulu bir başkan veya başkan vekilinin davetiyle toplanır. Toplantı günü, saati ve gündem önceden kurul üyelerine bildirilir. Üyelerden en az üçünün yazılı istemlerini başkan veya başkan vekillerinden birine iletmeleri halinde yönetim kurulunun toplantıya çağrılması zorunludur. Yönetim Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar Yönetim Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya katılamayan üye yönetim kurulu kararı ile istifa etmiş kabul edilebilir. Boşalan üyelikler sıra ile yedeklerden tamamlanır. Yedek üye yerini aldığı üyenin süresini tamamlar. Başkanın bulunmadığı hallerde toplantıya başkan vekili başkanlık eder.


|